Με ενδιαφέρον παρατηρεί η επιστημονική κοινότητα της χώρας τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων οι οποίοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί και παρακολουθούν την εξέλιξή της. Το φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και είχε εξασθενήσει για ένα διάστημα, επανήλθε πριν λίγες μέρες στο προσκήνιο.
Μιλώντας o καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις συνεχείς δονήσεις των τελευταίων ημερών, κάνοντας μάλιστα και ανάρτηση στο προσωπικό του Facebook για το φαινόμενο.
Όπως είπε, «οι πολλοί σεισμογράφοι στην περιοχή της Θήβας μας δίνουν τη δυνατότητα της καταγραφής του πλήθους αλλά και των μεγεθών των σεισμών. Ως προς τα μεγέθη η τελευταία φάση έξαρσης ήταν τον Μάρτιο, ενώ εδώ και δύο μήνες βρισκόμαστε σε μια φάση ύφεσης».
Με αφορμή τα μεγέθη των τελευταίων ημερών τόνισε ότι «ίσως τώρα να βρισκόμαστε σε μια φάση έξαρσης. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι αξιοπρόσεκτη και πρέπει να την παρακολουθούμε και να την αξιολογούμε. Το επίκεντρο των σεισμών βρίσκεται σε ακτίνα 3, 5, 7 το πολύ μέχρι 10 χλμ. από τη Θήβα. Αυτό είναι που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον από άποψη προστασίας, επειδή είναι σε κατοικημένη περιοχή».
Ερωτηθείς για το εάν αυτή η μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στη Θήβα προδικάζει τη γένεση ενός μεγαλύτερου σεισμού, ο ίδιος ανέφερε πως «δεν υπάρχει προς το παρόν ένδειξη για μεγάλο σεισμό στην περιοχή».
newsbomb.gr